Pages

Friday, September 7, 2007

Roma families uit huis gejaagd door bulldozers

Sinds vorige week kraken een aantal dakloze Roma families enkele langdurig leegstaande woningen van de sociale huisvestingsmaatschappij de Gentse Haard aan Koningsdonk in Gentbrugge.
Vandaag begon een bouwfirma echter geheel onaangekondigd met sloopwerkzaamheden aan de huizen die bijna 10 jaar leegstaan. Met zwaar werkmateriaal begon men voortuinen en voordeuren te slopen, totdat de bewoners in paniek de deur open deden. Vervolgens hebben de bouwvakkers de werken gestaakt. De families bleven in shock achter. Inmiddels zijn de werken met 24 uur uitgesteld.
De verontwaardiging is ook groot bij de Ondersteuningsgroep Gentse Roma die de situatie van de families opvolgt. Begin deze week hebben zij immers de eigenaar nog uitgebreid op de hoogte gesteld over het verblijf van de families in de betreffende woningen. De eigenaar reageerde tot op heden nog niet op de vraag tot gesprek. Dit wekt de schijn dat men enkel de woningen onbewoonbaar wil maken om ze vervolgens verder leeg te laten staan. Buurtbewoners die ook huren bij de Gentse Haard zijn ook nog niet op de hoogte gebracht van een komende renovatie op korte termijn.
Desalniettemin houdt de Ondersteuningsgroep vooral het stadsbestuur verantwoordelijk voor dit voorval. Door het uitblijven van een gedegen begeleiding van deze families worden zij gedwongen om in zulke precaire omstandigheden te leven. Sinds oktober vorig jaar zijn deze mensen immers al zes keer moeten verhuizen van kraakpand naar kraakpand. Afgelopen weekend nog zijn zij uit hun huis aan de Noormanstraat gezet samen met andere families die nu in verschillende andere leegstaande huizen en tijdelijke huurwoningen in Gent verblijven.
Onlangs stuurde Stad Gent nog een memorandum naar Leterme met enkele aanbevelingen voor het mogelijk maken van een betere opvang van de Roma en andere nieuwe EU burgers in de stad. Wij zijn tevreden dat eindelijk op beleidsniveau oplossingen worden gezocht voor de problemen die wij al langer aankaarten. Ondertussen weigert men echter wel om creatieve oplossingen te zoeken voor de situatie die nu bestaat. De stad schuift de verantwoordelijkheid af op de federale overheid en op tal van vrijwilligers, zonder zelf haar mogelijkheden te benutten. Deze struisvogelpolitiek moet nu stoppen om deze mensen voor de winter nog degelijk op te kunnen vangen. De Ondersteuningsgroep hoopt dat de opvang van Stad Gent deze keer verder gaat dan het aanbieden van legertenten in een kazerne. De Ondersteuningsgroep is nog altijd bereid om constructieve voorstellen te doen aan Stad Gent.

No comments: